RECEPT

SPARA PENGAR MED FATTIGLAPPENS MATSEDEL

Välkommen till Fattiglappens recept. Oavsett om du vill spara pengar eller få inspiration till vardagsmaten är du varmt välkommen att ta del av recepten.

Det går att spara mycket pengar genom att laga billig mat. Fattiglappen hoppas kunna inspirera dig med veckomatsedlar och recept på billig och god mat. På den här sidan hittar du månadens nyaste recept och i menyraden ovan hittar du tips hur hur du sparar pengar på mat.

Vill du få meddelande så fort matsedeln ligger ute? Då kan du prenumerera på matsedeln genom att skriva din e-mailadress. Det blir också lättare för mig att veta hur många som verkligen följer recepten. Är du en av dem?

 

RECEPT OCH MATSEDEL FÖR 2025

Välkommen till Fattiglappens recept 2025. Här hittar du månadens recept. 

Gamla matsedlar hittar du här

 

RECEPT OCH MATSEDEL JANUARI 2025

Grönsaker i säsong januari
Brysselkål, Endive, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Gul lök, Röd lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Rotselleri, Rättika, Rödbeta, Rödkål, Svartrot, Vitkål

Januari är här och vi är många som behöver laga lite extra billig mat. Linser, bönor, kikärtor, rotfrukter och pasta är bra att ha hemma och billig mat för dig som behöver spara pengar. I januari lägger Fattiglappen fokus på billig och lättlagad mat. Ett sätt att spara både pengar och på miljön är att se till att använda alla matrester. Frysta grönsaker är bra att ha i frysen.


Onsdag 1 januari

Pizza är den vanligaste maten i svenska hem på nyårsdagen och det är faktiskt också internationella pizzadagen. Även i år är Fattiglappens tips att göra egen pizza, både billigt och gott. I år lägger vi på rester från julmaten.


PIZZA MED GRÖNKÅL, JULSKINKA OCH ÄPPLE

En sats pizzadeg (se nedan)
1 1/2 dl crème fraiche
1 - 2 msk senap
100 g mozzarella (gärna buffelmozzarella)
ca 2 dl strimlad julskinka
2 dl hackad grönkål
2 dl riven lagrad ost
1 äpple

Sätt ugnen på 250°C. Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bred på crème fraiche och senap. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på pizzan. Strö över skinka, grönkål och ost. Ställ in högt upp i ugnen 10–15 minuter tills pizzan fått färg. Dela, kärna ur och strimla äpplet och strö över.

VANLIG PIZZA
Pizzadegen
25 gram jäst
2 msk olivolja
2.5 krm salt
2.5 dl vatten
7 dl vetemjöl 
Pizzasås
1 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 pressad vitlök
1 tsk torkad oregano
(0,5 tsk torkad basilika) 
(0,5 tsk timjan)
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt 

Exempel på fyllning 
Skinka klippt i strimlor (vi köpte billig skinka (typ Eldorado) som vanligtvis inte är så spännande blev jättegod här
Ananas (gott med curry)
Små kycklingbitar
Ibland lägger jag på överbliven köttfärssås
Oliver 
Champinjoner
Purjolök
Tomater 
Röd lök
Vitlök, pressad eller i småbitar
Förkokt broccoli i smala strimlor
Paprika i strimlor
Ost så klart... det går att använda vanlig hushållsost

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (ljummet) och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om. Hoppa inte över oljan för den gör under för en bra pizzadeg. 
Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg.  Låt pizzadegen jäsa under bakduk ca 40 minuter. Tag upp pizzadegen på mjölat bakbord och knåda den smidig. 
Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. 
Lägg på fyllning och grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter  

PIZZASALLAD (8 portioner)
600 gram färsk vitkål
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 tsk socker
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk örtsalt, vitlökspulver eller kummin efter tycke
0,5 strimlad rödlök (valfritt)
(1 dl strimlad inlagd paprika, grillad paprika i olja eller färsk röd paprika)

Dela kålhuvudet i klyftor och skär bort rotfästet i mitten. Strimla eller riv kålen så fint du kan. Kan göras i matberedare om du gör mycket pizzasallad. Lägg vitkålen i en skål. Tillsätt salt och arbeta in det i vitkålen med händerna eller en slev några minuter.
Tillsätt peppar, vinäger, olivolja, socker, oregano, basilika. Gillar du örtsalt, vitlökspulver och/eller kummin så kan du ha några krm av dessa. Strimla ev. lök och paprika och ha i det. Blanda alla ingredienser och smaka av. Tillsätt ev. salt samt mer kryddor.

Torsdag 2 januari

Rökt skinka eller kassler med krämiga linser (4 portioner)

125 gram gröna linser
50 g smör
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta, hackad
2 krossade timjankvistar eller motsvarande mängd torkad timjan
1 tsk kumminfrön
4 tsk Dijonsenap
2 tsk flytande honung
4 skivor rökt skinka eller kassler
0,5 dl kaffegrädde (vi använder havregrädde)

Koka linserna enligt anvisningarna i 20 minuter. Smält smöret i en stekpanna och stek schalottenlök, vitlök, timjan och kumminfrön, rör hela tiden i 10 minuter tills löken är mjuk och gyllenbrun. Blanda senap och honung, smaka av med salt och peppar. Pensla skinkskivorna med blandningen och stek hastigt på bägge sidor tills de är genomvarma. Håll dem varma. Häll av linserna och lägg dem i lökblandningen. Rör i grädden, hetta upp alltsammans och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med den rökta skinkan/kasslern, garnera eventuellt med timjanblad.

Fredag 3 januari

Billig köttfärssås och spagetti (6-8 port)

1 finhackad gul lök
4 pressade eller finhackade vitlöksklyftor (jag tycker att vitlöken blir godare och mildare finhackad)
500 g köttfärs
3 rivna morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, ca 400 g
Cirka 150-200 gram kokta linser (1 1/2 dl röda linser innan kokning)
1 krm torkad oregano
1 krm torkad basilika
1 krm chilipulver
3 rivna morötter
(2 dl havrevete om du vill)
Salt (eller kinesisk soja)
Peppar
1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
smör eller olja att steka  
Servera med spagetti och koka extra mycket till morgondagens recept.

Bryn lök och vitlök med lite olivolja i en stekpanna. Höj värmen och stek köttfärsen. Riv morot och rotselleri under tiden och låt rivet fräsa med någon minut, tillsätt tomatpurén och vänd runt alltsammans helt kort. Tillsätt krossade tomater, buljong, linser och kryddor och låt sjuda 15-20 minuter. Jag tillsätter gärna lite kinesisk soja istället för salt. Vid slutet av rätten kan du lägga undan en sats köttfärssås och frysa in till lasagne och sedan tillsätta färdigkokt havrevete i huvudrätten. Låt puttra några minuter under omrörning. Servera med spagetti och sallad eller mer rivna morötter.

Lördag 4 januari

För dig som lagat mycket mat kring jul och nyår kan det vara skönt att varva med lite enklare mat. Idag lagar vi enkel mat med spaghetti som bas. Gott!

Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar (4 portioner)

Ingredienser
300 g spaghetti
1 tsk nymalen svartpeppar
25 g smör
2 dl finriven parmesan
Salt

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Fräs svartpeppar i smöret i en stekpanna. Häll försiktigt av 2 dl av pastavattnet (för 4 port) i stekpannan med smör och svartpeppar. Häll av pastan och spara ca 1 dl pastavatten (för 4 port) om du behöver späda i nästa steg. Lägg den avrunna pastan i stekpannan. Låt koka ihop någon minut. Tillsätt osten, ta från värmen och rör till en krämig pasta. Späd ev. med mer pastavatten. Smaka av med salt. Servera direkt.

 
Söndag 5 januari

Kokt kycklingklubba med citronsås, vildris och grönsaksstrimlor (4 port)

Kycklingklubbor är oftast billig mat och med detta receptet slipper du använda ugnen.

4 kycklingklubbor
1 gul lök
1 morot
0,5 purjolök
3 vitpepparkorn
8 dl kycklingbuljong

Grönsaksblandning:
0,5 purjolök (det vita)
0,25 vitkål
1 morot
2 minimajs
50 g sockerärtor
Citronsås:
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
1,5 msk citron, pressad
salt
vitpeppar
Till servering:
kokt vildrisblandning eller havreris

Skala löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Ansa purjolöken och skär det gröna i mindre bitar. Lägg kycklingen och grönsakerna i en rymlig kastrull, lägg i vitpepparkornen, häll på kycklingbuljong så att det täcker. Koka upp och sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1/2 - 3/4 timme. Ta upp kycklingen, ta loss skinnet och håll den varm.
Strimla resten av purjolöken fint. Skär vitkålen i strimlor. Skala moroten och skär tunna strimlor med rotfruktsskalare. Dela minimajsen och snoppa sockerärterna. Sjud purjo, vitkål, morot, minimajs och sockerärter i buljongen i 5 minuter. Ta upp och håll varmt.
Sås: Pressa saften ur citronen. Sila buljongen och hetta upp den. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, rör ner mjölet och sätt tillbaka på plattan. Spä med buljongen, lite i taget, under omrörning. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning då och då. Krydda såsen med salt, peppar och pressad citronsaft.

 

Måndag 6 januari

Dagens recept bjuder på två soppor. Välj den som låter godast eller laga lite extramat.

Soppa på gröna linser (4-5 portioner)

Lägg gärna linserna i blöt över natten eller i minst 3-4 timmar.

200 g torkade gröna linser
1 gul lök eller purjolök
1-2 msk olja
2-3 tsk paprikapulver
1 liter vatten
2 buljongtärningar 
2-3 potatisar 
1 morot
1 burk hela tomater (400 g)
ca 0,5 tsk salt
1 lagerblad
0,5 msk honung
1-2 tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt (kanske mer)

Hacka löken och vitlöken och fräs sedan mjuk i olja på svag värme i en stor gryta. Pudra över paprikapulvret. Häll på vattnet och spadet från tomaterna, spara tomaterna. Skölj de blötlagda linserna ordentligt och låt dem rinna av, lägg sedan ner dem i grytan tillsammans med buljongtärning, lagerblad och riven morot. Lägg ner skalad potatis i tärningar och koka allt under lock i 30 minuter. Salta försiktigt mot slutet.
Dela tomaterna i stora bitar och lägg ner dem i grytan, smaka av med honung, citron, kanske lite mer salt eller annan krydda. Servera gärna med nybakat bröd.

Grönkålssoppa (4 portioner)

Grönkålssoppa är både billigt och nyttigt med mycket järn. Servera med ägghalvor eller kanske med pannkakor till efterrätt för att lyxa till det lite. Passa på när grönkålen är i säsong.
Grönkålen håller sig bara några dagar i kylskåp men det går att förlänga hållbarheten genom att förvara den i en plastpåse med några droppar vatten i. Viktigaste är att den håller sig fuktig.
Vispgrädde och kaffegrädde går utmärkt att frysa men tänk på att det inte går att vispa den längre när den varit fryst. Frys in som iskuber och ta fram när du vill ha dem i maten.

Ingredienser
2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
1 gul lök
2 msk smör eller olivolja
2 msk vetemjöl
1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grädde eller havregrädde   
Använder du färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Dra av eller klipp av kålbladen från stjälkarna.
Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke. Skala och hacka löken. Fräs löken i en stor kastrull i smör eller olivolja. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut. Strö över vetemjöl och rör ut det. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Rör om. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme. Koka ägg hårdkokta om du vill ha det till soppan. Tillsätt grädden på slutet och koka upp. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer. Servera grönkålssoppan med ägghalvor, gott bröd kanske med färskost som pålägg.

 

Tisdag 7 januari

Vitkålsgratäng (4 portioner)

smör att steka i
6 hekto vitkål
2 st morötter
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 msk grönsaksfond
100 gram Philadelphiaost, vitlök och örter
1 tsk salt
cayennepeppar
2 dl Riven smakrik ost (exempelvis västerbottenost)

Sätt ugnen på 225 grader. Skär vitkålen i små bitar. Skala morötter, lök och vitlök. Riv morötterna grovt. Hacka lök och vitlök. Fräs vitkål, morötter, lök och vitlök i smör på medelvärme. Det ska bara mjukna.
Tillsätt grädden, fond och Philadelphiaosten. Krydda med salt och önskad mängd cayennepeppar. Rör om och låt puttra några minuter så att osten smält ner ordentligt. 
Häll allt i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Ställ i mitten av ugnen och låt gratinera ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. 

 

Onsdag 8 januari

Vegetarisk morotssås med pasta (4 portioner) 

2 morötter
1 gul lök
2-3 dl tomatkross
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl crème fraiche eller något liknande
1-2 tsk oregano
1-2 tsk basilika
½-1 dl vatten
2-4 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1-2 krm peppar  
Skala och riv morötterna grovt. Finhacka löken. Lägg alla ingredienser i en kastrull och rör om ordentligt. Låt såsen koka sakta under lock, ca 20 minuter. Servera till kokt pasta.  

 

Torsdag 9 januari

Wok med nudlar och biff Chow Mein (6 portioner)

En wok är perfekt för dig som har grönsaker över. Detta recept är med nudlar och biff i soja, sesamolja, vitlök, ingefära och chili. Lägg gärna ner grönsaksrester från veckans matlagning så ingenting går till spillo. Chow Mein betyder snabbstekta (wokade) nudlar och kan lagas i många varianter, vänta gärna med att krydda för mycket i början utan smaka hellre av vid slutet. Du kan lägga i biff, kyckling, tofu eller bara woka rätten som den är med bara grönsaker.

400 g äggnudlar
400 g kycklingfilé eller strimlad ryggbiff (kan uteslutas eller ersättas med tofu eller svamp)
2 finhackade vitlöksklyftor
Ca 1 msk finhackad färsk ingefära
½ purjolök eller 1 rödlök
½ salladskål eller en bit vitkål
2-3 st morötter
1 broccolihuvud
Chiliolja (valfritt) och rapsolja till stekning
Sojasås (se bild nedan för tips på sojasorter):
Ca 0,5 dl soja
2 msk ostronsås
0,5 dl söt soja eller 1,5 msk socker
1,5 tsk sesamolja
Garnering (valfritt):
Salladslök och sesamfrön eller jordnötter

Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i nudlarna. Låt nudlarna dra i det heta vattnet i ca 5-6 min, de ska mjukna men fortfarande ha tuggmotstånd. Sila av och ställ åt sidan. Hacka grönsakerna, koka broccolin (den ska ha tuggmotstånd) och sila av. Strimla köttet i bitar.
Värm chiliolja och rapsolja i en stekpanna. Fräs vitlök och ingefäran. Vänd i köttet och stek under omrörning tills det blir genomstekt. Vänd i grönsakerna och stek under omrörning. Det blir extra gott med lite tuggmotstånd. Vänd nudlarna med grönsakerna och stek i ca 2 min. Blanda alla ingredienser till sojasåsen i en skål och blanda sedan såsen med nudlarna.

 

Fredag 10 januari

Korv Stroganoff (8 port passa på och frys in)

Frys gärna in lite falukorv till nästa veckas pytt.

Ingredienser
800 gram falukorv
2 gula lökar
800 g krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde eller liknande 
(jag brukar ta i senap för att få fram syrligheten)
(jag brukar också krydda med paprika och chilipeppar)
cirka 4 msk tomatpuré
Salt och peppar 
Tillbehör: vanligt ris, havreris eller makaroner

Skär falukorven i strimlor. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Sänk till medelvärme. Stek korv och lök tillsammans till löken blivit genomskinlig, ca 5 min. Häll på krossade tomater, grädde, tomatpuré, salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Låt småkoka ca 5 min. Smaka av med salt och andra kryddor.

 

Lördag 11 januari

Fläskpannkaka (4 portioner)

Ingredienser
300 g fläskkött eller bacon
4 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
Sätt ugnen på 175°.
Häll hälften av mjölken i en skål. Vispa ner mjöl och salt till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist ner äggen. Skär fläsket i små tärningar. Bryn dem lätt i en stekpanna. Häll över i en smord långpanna. Häll smeten över fläsktärningarna. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med lingonsylt.  

 

Söndag 12 januari

Hemgjorda kroppkakor (4 portioner)

Kroppkakor är billig och god husmanskost som tar lite tid att göra. Perfekt att göra på helgen eller en dag när du har lite mer tid på dig. Servera gärna med lite brynt smör och rårörda lingon.


2 tsk kryddpeppar
1 gul lök
400 g rimmat sidfläsk
1 tsk salt
50 g smör
3 äggula
1,5 dl potatismjöl
700 g mjölig potatis
Till servering
Rårörda lingon
Brynt smör

Skala och koka potatisen. Riv ned potatisen i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg. 
Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar. 
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
Stek fläsket knaprigt till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varmt.
Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
Servera med fläsk, lingon och brynt smör.


Måndag 13 januari


Ärt- och morotssoppa

Soppa är bra lunchmat vare sig du jobbar hemma eller på kontoret. Om du jobbar på kontoret kan det vara smart att frysa soppan först så slipper du kladd. Två recept, laga båda eller favoriten.

140 g bacon
1 gul lök, hackad
1 morot, tärnad
200 g torkade gröna ärter
1 lagerblad
2 timjankvistar
1 dl slätbladig persilja, hackad

Lägg bacon, lökhack och morotstärningar i en stor kastrull. Hetta upp och fräs cirka fem minuter.
Tillsätt gröna ärter, lagerblad och timjan och häll över två liter vatten. Koka upp på hög värme och sänk värmen. Lägg på locket till hälften och låt sjuda svagt i 90 minuter, rör om då och då tills ärterna är mjuka och soppan har tjocknat.
Ta upp baconet och lägg åt sidan. Fiska upp och släng lagerblad och timjan. Häll över soppan i en mixer eller matberedare. Mixa tills soppan är jämn och tillsätt lite hett vatten om soppan är för tjock.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och värm upp. strimla baconet och lägg tillbaka det i soppan. Rör ner persiljan före servering.

Majs- och kokossoppa med svarta bönor (4 portioner)

1 st röd chili
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
2 tsk spiskummin
450 g majs, fryst
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
5 dl svarta bönor, kokta
Olja att steka i
Dela chilin, skrapa ur kärnorna och hacka. Skala lök och vitlök och hacka. Kärna ur paprika och dela i mindre bitar. Hetta upp olja i en kastrull och fräs spiskummin lite snabbt. Lägg i chili, lök, vitlök, paprika och den frysta majsen. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.
Slå på vattnet och smula i grönsaksbuljongen. Låt puttra i ca 15 min.
Mixa i en matberedare eller med stavmixer cirka ½ - 1 minut. Häll tillbaka i kastrull och slå på kokosmjölk och lägg i svarta bönor. Späd ev. med mer vatten för önskad konsistens.
Låt soppan puttra i några minuter tills den är genomvarm. 


Tisdag 14 januari

Pasta med bacon och grönkål (4 portioner)

400 g penne
300 g bacon
1 gul lök
2 klyftor vitlök
400 g grönkål
1 tsk stött kummin
3 dl grädde (köp 5 dl och spara 2 dl till helgen)
2 dl parmesanost, riven
smör, att steka i

Koka vattnet till pastan.
Börja med att skiva baconen i mindre bitar och stek den sedan i en het stekpanna så den släpper sitt fett. När det mjuknat, tillsätt hackad lök, vitlök och stött kummin. Riv sedan loss bladen från stjälken på grönkålen, stjälkarna är för hårda och tar längre tid att koka än till den här rätten.
Börja koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt bladen och fräs i några minuter så den börjar falla samman. Slå på grädden och låt det koka ihop. Riv osten och häll av pastan.
Tillsätt pastan och osten till pannan och blanda ordentligt. Servera när det är rykande varmt.

 

Onsdag 15 januari

Restomelett

En omelett är perfekt mat för dig som har lite rester över. Det kan vara kokt potatis, överblivet kött, den där skivan skinka som du inte vet vad du ska göra av eller grönsaker som blivit över från veckans recept. Egentligen är det ganska enkelt att göra omelett, fast samtidigt ganska svårt. Kolla gärna Youtube om du är osäker. Fattiglappen föredrar Fransk Omelett som är gjord på vatten.

Grundrecept Omelett (2 portioner)
4 Ägg
4 msk Vatten (eller om du föredrar mjölk)
1/2 tsk Salt
1 msk smör
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt. Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna. Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan, ca 4 min. Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan. Toppa med dina rester och servera när omeletten släppt i kanterna men fortfarande är lite krämig på ytan.

 

Torsdag 16 januari

Pyttipanna med falukorv (4 port)

12 medelstora kokta potatisar
Smör
600 gram falukorv / eller annan korv/rester
1 fin hackad gul lök
Salt och peppar
Värm upp en djupare kastrull / stekpanna med en rejäl klick smör. Stek löken lite lätt och tärna ner potatis och korv. Bryn på medelstark värme tills allt är genomstekt och varmt, salta och peppra.
Serveras toppad med timjan eller persilja, stekt ägg och inlagda rödbetor eller saltgurka.

 

Fredag 17 januari

Wok (4 portioner)

Du kan blanda det mesta i en wok och därför är den utmärkt om du har några rester över. För att hålla nere priset kan du lägga i mindre kött och mer grönsaker. Det är jättegott att ha svarta bönor i woken!

Ingredienser
30 gram tunna äggnudlar
1 tsk sesam- eller rapsolja
125 g köttfärs eller strimlad kycklingfilé 
0,5-1 purjolök (spara purjolök till morgondagens soppa)
200g vitkål eller varför inte rödkål som är i säsong nu
1 st Morot 
1 bit Kålrot 
0,5 lök
1,5 tsk riven färsk Ingefära eller 2 tsk torkad
0,5 tsk cayennepeppar
2-3 vitlöksklyftor 
(1 burk kokosmjölk 400 ml om du vill vara extra lyxig)
2 msk vanlig curry- jag brukar krydda woken efter humör 
Salt 
Peppar

Strimla purjo, vitkål, morot, kålrot och eventuellt andra grönsaker. Hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna med olja och ingefära. Woka köttfärsen, ta upp. Woka grönsakerna tills de är klara men ändå har lite tuggmotstånd. Lägg i köttfärsen och låt allt bli varmt. Smaka av med soja och kryddor. Lägg i nudlarna och låt dem fräsa med resten eller servera woken med ris.

 

Lördag 18 januari

Det är mysigt att baka och nu när bröd är så dyrt är ett bra sätt att spara pengar att baka eget bröd. Passa på att utnyttja ugnen och baka flera olika sorters bröd. 
Purjolök är en bra ingrediens att ha i kylen, Purjolökar kan förvaras upp till en månad i kylskåp. I rumstemperatur blir de torra efter några dagar. Om du har skurit i en purjolök så förvara den övertäckt i kylen. Purjolök går faktiskt att torka…

Potatis och purjolökssoppa (ca 3 port)

2 potatisar (ca 250 g)
½ purjolök
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
4,5 dl vatten
2 buljongtärning grönsak (eller kyckling)
1 dl vispgrädde, matlagningsgrädde eller havregrädde
Salt och vitpeppar
Skala och dela potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs potatis och purjolök glansigt i rapsolja (det ska inte få färg) Pressa ner vitlök. Häll på vatten. Koka upp. Lägg ner buljongtärningarna och låt smälta. Småkoka soppan tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer rakt ner i grytan. Häll på grädde. Hetta upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa gärna med hackad gräslök eller persilja.

Grötfrallor

Överbliven gröt gjord på cirka 4 dl havregryn
50 gram smör
50 gram jäst
4 dl mjölk (eller vatten) fingervarmt
2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl


Smält smöret i den varma gröten och rör ihop. Låt svalna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Lägg nu i gröten, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och knåda i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Dela sedan degen i 35-40 bitar och forma till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ev. degbollarna lite. Låt dem jäsa igen under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200-250 grader. Grädda grötfrallorna mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter.


Söndag 19 januari

19 januari – årets fattigaste dag 2025 för barnfamiljer

Pannkakor med osynliga linser (4 portioner)

Pannkakor är en rätt de flesta barn (och vuxna) älskar. Testa ett nytt recept som både är nyttigare och ger mer fibrer. Receptet är med ricottayoghurt men du väljer så klart själv vad du vill ha på, testa gärna citron och kanel.

1 dl torkade röda linser
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
smör
Ricottayoghurt
250 g ricottaost
2 msk flytande honung
1 1/2 dl fet yoghurt (10%)

Till servering
blåbär
mandelspån
flytande honung

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
Mixa linserna med äggen och hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, mjölet och salt. Mixa till en jämn smet.
Ricottayoghurt: Vispa ricottan med honungen till en fluffig kräm. Rör ner yoghurten och ställ kallt.
Stek pannkakorna i smör.
Servera med ricottayoghurt, blåbär, mandelspån och honung eller kanske bara sylt och lite grädde.

Idag är Internationella Popcorndagen. Popcorn är billigt och faktiskt ganska nyttigt.

 

Måndag 20 januari

Majs och kokossoppa med svarta bönor (4 portioner)

Även den här måndagen får du två recept. Båda underbart goda.


1 st röd chili
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
2 tsk spiskummin
450 g majs, fryst
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
5 dl svarta bönor, kokta
Olja att steka i

Dela chilin, skrapa ur kärnorna och hacka. Skala lök och vitlök och hacka. Kärna ur paprika och dela i mindre bitar. Hetta upp olja i en kastrull och fräs spiskummin lite snabbt. Lägg i chili, lök, vitlök, paprika och den frysta majsen. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.
Slå på vattnet och smula i grönsaksbuljongen. Låt puttra i ca 15 min.
Mixa i en matberedare eller med stavmixer cirka ½ - 1 minut. Häll tillbaka i kastrull och slå på kokosmjölk och lägg i svarta bönor. Späd ev. med mer vatten för önskad konsistens.
Låt soppan puttra i några minuter tills den är genomvarm. 

 

Morotssoppa (4 portioner)

Här kommer ett enkelt recept på morotssoppa men du kan naturligtvis krydda den som du vill, tex med ingefära, chili, linser eller curry. 

1 gul lök
8 stora morötter
2 – 3 lagerblad
1 msk margarin eller smör
8 dl vatten
2 buljongtärningar- (t ex grönsaks- eller hönsbuljong)
Salt och peppar
Skala och skiva morötter och lök. Lägg dem tillsammans med lagerbladen i en stor gryta. Bryn lite lätt innan du slår på vatten och låt det koka i 20 minuter med buljongtärningarna.
Ta mixern eller matberedaren och kör tills du får en slät puré. Lämna gärna kvar lagerbladen, det blir godast. Salta, peppra och servera, gärna med ett gott bröd.

 

Tisdag 21 januari

Pasta och tomatsås på krossade tomater (4 portioner)

1/3 gul lök
2/3 vitlöksklyftor
2/3 msk olivolja
2/3 msk tomatpuré
1 förp krossade tomater (à 390 g)
2/3 tsk torkad basilika
1/3 tsk chilipulver
1/3 tsk salt
1/3 tsk strösocker


Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Koka upp pastavattnet under tiden i en kastrull och laga pastan enligt anvisningarna. När pastan är klar, häll över tomatsåsen över pastan och servera.
Receptet är ursprungligen gjort för 12 portioner, perfekt att frysa in och ta fram.

 

Onsdag 22 januari

Lättlagad och billig kikärtsgryta med curry och kokosmjölk 

400 ml kokosmjölk
400 g kikärtor
1 kruka basilika (ca 10 g färska blad)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk röd currypasta
0,5 msk curry
200 g cocktailtomater
Saften från 1/4 lime
Salt
Ris

Koka riset enl. anvisningarna, använd gärna havreris. Hacka lök och vitlök och fräs i olja.
Hacka basilikan och tillsätt tillsammans med kokosmjölk, curry, currypasta och kikärtor. Smaka av med salt. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Dela tomaterna på mitten och häll i grytan. Tillsätt saften från 1/4 lime. Låt koka tills tomaterna är mjuka.
Servera med ris och toppa med färsk basilika

 

Torsdag 23 januari– årets fattigaste dag för många

Fattiga riddare är perfekt om du har lite tråkiga skivor vitt formbröd eller vetebröd och soppan lagar du nästan på en spik och lite morötter, krydda som du vill. Vi har gjort Fattiga riddare både på vörtbröd och Lussebullar.

Januarisoppa

1 litet vitkålshuvud
4 potatisar
3 morötter
2 purjolökar
1 gul lök
1 buljongtärning
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm chilipulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk timjan
2 lagerblad


Hacka löken, skär purjolöken i strimlor och stek i lite olja i en gryta tills löken blir mjuk. Smula ner buljongtärningen och kryddor, tillsätt vattnet och koka upp. Skär under tiden vitkål, potatis och morötter i mindre bitar, lägg i grytan och låt koka i 30 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.  

Fattiga riddare (2 portioner)

4 skivor vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt, det går också med torrt vetebröd
1 dl mjölk eller pannkakssmet, se nedan
smör till stekning
socker och kanel och eventuellt lite äpplemos
Andra alternativ: lönnsirap, grädde med sylt eller bär eller både och…
Pannkakssmet:
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 krm salt
1 ägg
eventuellt lite vaniljsocker (0,25 tsk till 2 portioner)

Vispa ägget med hälften av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och eventuellt vaniljsocker, vispa lite till. Vänd en brödskiva i smeten, hetta upp en klick smör i en stekpanna. Stek sedan bröden ca 1-2 min på varje sida på medelvärme, de ska få en fin brun färg.  Blanda kanel och socker, vänd bröden i blandningen eller behåll dem neutrala. Servera med sylt, grädde, sirap eller bär. Vill du göra dem extra festliga kan du pudra på lite florsocker vid servering.

 

Fredag 24 januari

Falukorv i ugn m. potatismos

En lättlagad rätt som kan varieras efter smak
1 Falukorvsring
2 st tomater eller krossade tomater
2 tsk senap
1 dl Ostskivor/riven ost
2 msk margarin
Smörj en ugnssäker form. Lägg i Falukorven och skär skåror i korven med jämna mellanrum. Häll i ketchup och senap mellan skårorna samt bred det ovanpå korven. Stoppa ner tomatskivor och eventuellt äppleskivor samt ost i skårorna. Häll riven ost över korven eller lägg osten i skivor ovanpå. Ugn i 225 grader i 20 minuter. Servera korven med hemmagjort potatismos.  
Recept till hemmagjort potatismos
6-12 potatisar helst av mjölig sort
50 g smör eller margarin
2-3 dl mjölk
salt
vitpeppar
persilja

Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 10-15 minuter.
Häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress. Tillsätt smör eller margarin. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst. Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja. 

 

Lördag 25 januari

Den här helgen låter vi potatisen vara i centrum. Potatis är billig mat som mättat svenskar i många århundraden. Moussakan är ursprungligen från Grekland men blev känd i Sverige genom Carl Butler på 1970-talet. Just det här receptet kommer från Allt i en gryta av Lisa Lemke.

Moussaka (4 portioner, tar cirka en timme)

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
olivolja
500 gram lamm- eller nötfärs
1 burk krossade tomater (ca 400 gram)
1 msk torkad mynta
2 lagerblad
ca 3 dl vatten
salt och svartpeppar
ca 130 g urkärnade svarta Kalamata oliver
1 stor zucchini/squash
250 g mozzarella
rivet skal från 1 stor citron (helst ekologisk när den ska ner i maten…)

Sätt på ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka även chilin fint.
Hetta upp olivoljan i en vid, ugnssäker kastrull eller stekpanna med lite högre kanter. Bryn färsen och tillsätt därefter lök, vitlök samt chili och låt detta fräsa tills löken blir mjuk. Tillsätt de krossade tomaterna, mynta och smula ner lagerbladen. Skölj ur konservburken med 3 dl vatten och tillsätt även detta. Krydda med salt och peppar och koka upp.

Låt koka samman på medelvärme utan lock i 25-30 minuter. <rör om då och då under tiden och smaka av med salt och peppar.
Rör ner oliverna i köttfärssåsen. Skär zucchinin i halvcentimetertjocka skivor och tryck ner dessa försiktigt i köttfärssåsen. Riv mozzarellan i mindre bitar och strö dem och citronskalet ovanpå.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 35 minuter eller tills zucchinin är mjuk och mozzarellan har fått fin färg. Låt stå i cirka 15 minuter innan servering.

 

Söndag den 26 januari

För vissa är den 26 januari årets Fattigaste dag och Fattiglappen tycker att det passar perfekt att laga Raggmunk, eller potatispannkaka som den också kallas, idag. Ursprungligen stektes Raggmunken hel i en munkpanna, de blev då runda klot och raggiga av den rårivna potatisen, därav namnet Raggmunk. Ingredienserna var ursprungligen enkla: potatis, mjöl och mjöl.

Raggmunkar med fläsk och lingon (4 port.)

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
600 g potatis, av vintersort
2 msk smör, eller olja
Till servering:
2 dl rårörda lingon
240 g stekt fläsk
2 grovrivna morötter 
Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken och ägg. Skala potatisen. Riv den fint, gärna i matberedare. Blanda genast ner den rivna potatisen i smeten så att den inte mörknar. Smält smör i en stekpanna. Klicka ut 0,5 dl smet, bred ut den något och grädda några minuter på varje sida. 
Stek fläsket 3-4 minuter. Servera med lingonsylt och rivna morötter.
För variation:
Raggmunkarna kan även lagas av överbliven kokt potatis. Blanda morötterna med skal och saft från en citron, olivolja, vitlök och salt. Toppa med rostade solrosfrön.

 

Måndag den 27 januari

2 soppor med potatis som bas, laga båda eller välj.

Fransk bondsoppa (4 portioner)

Du kan byta ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong om du vill göra den vegetarisk.
1 stor purjolök (eller 2 små)
1 stor morot 
6 potatisar
1 l vatten + 2 tärningar hönsbuljong
1 lagerblad
1 krm timjan
persilja
salt
peppar

Tillbehör:
vitt bröd, matfett och ost att riva

Skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva moroten och potatisen. Fräs allt med lite matfett i en tjockbottnad gryta och rör om. Slå på vatten och smula ner buljongtärningarna. Krydda med timjan och lagerblad och koka sakta i 20 minuter.
Vispa soppan så att potatisen mosas. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
Bred smör på vita brödskivor och lägg på riven ost. Gratinera i ugn tills osten smält. Servera smörgåsarna varma till soppan.

Broccoli och potatissoppa 4 portioner

1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
500 gram broccoli i bitar
4 skalade och skivade potatisar
Salt och peppar
Smaka gärna av soppan med lite citronsaft
Tillagning
Koka upp vatten och buljongtärningar i en gryta. Lägg i broccoli och potatis. Koka under lock cirka 10-15 min tills grönsakerna är mjuka. Krydda med salt och peppar och mixa sedan soppan direkt i grytan. Smaka eventuellt av soppan med citronsaft och mer salt och peppar. Servera gärna soppan med hembakat bröd.

 

Tisdag 28 januari

Spaghetti carbonara (4 portioner)

400 g spagetti
1 msk olivolja
1 msk smör
300 g rökt sidfläsk (eller bacon)
2 vitlöksklyftor
4 ägg
1/2 tsk salt
80 g västerbottensost (ca 1 dl)
80 g pecorinoost (ca 1 dl)
svartpeppar

Koka spagettin enligt förpackningen. Skär ner fläsket i mindre tärningar och stek i olivolja och smör tillsammans med vitlöksklyftorna, stek på medelvärme ca 5 minuter utan att fläsket får för mycket färg. Släng vitlöken efteråt. Vispa äggen med saltet.
Riv ostarna och blanda. Just det här receptet har västerbottenost och pecorino men det går naturligtvis att använda annan ost också. Fattiglappen brukar använda ostkanter och lite parmesanost.
När spagettin kokat klart så lägger du ner den i pannan med fläsket, häll på vispade äggen och hälften av osten. Ta av från plattan och blanda om tills det börjar stelna, ha i resten av osten och svartpeppar. Lägg upp på tallrikar och toppa med mer riven ost, nymald svartpeppar och eventuellt en rå äggula om du vill.

 

Onsdag 29 januari

Gryta med röda linser och nudlar (4 portioner)

3 dl kokosmjölk
2 st stora grillade paprikabitar, inlagda
2 tsk röd currypasta
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta
1 st röd chili
1 dl vatten
0.5 st grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser, torkade, hela
Olja att steka i
4 port valfria nudlar

Koka röda linser i rikligt med vatten och lite salt i en separat kastrull. Häll av vattnet när de är klara. Koka nudlar enligt anvisningen på förpackningen. 
Mixa hälften av kokosmjölken med den grillade paprikan till en slät sås. Hetta upp olja i en kastrull/större panna. Fräs röd curry, ingefära, vitlök. Hacka chili. Fräs med. Slå på paprikasåsen och resterande kokosmjölk. Tillsätt vatten. Smula i buljongtärning. Låt puttra i 5-10 min.
Lägg i de kokta linserna och rör om. Servera med nudlarna.

 

Torsdag 30 januari

Falukorvsgryta med wokgrönsaker och krossade tomater (4-6 personer)

800 g falukorv
grillkrydda, svartpeppar
smör + olja till stekning
500 g klassiska wokgrönsaker
1 stor gul lök
salt
500 g krossade tomater (1 tetra)
2 dl vatten
1 dl kapris
1 nypa socker
0,5 tsk vitlökspulver
2 dl riven ost

Tillbehör:
4 dl couscous

Skiva och skär falukorven till stavar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek korven på ganska hög värme så den får lite yta – stek korven i omgångar så inte pannan blir överfylld. Pudra över grillkrydda och peppar i slutet av stekningen. Lägg över korven i en skål.
Tina wokgrönsakerna om de är frysta. Grovhacka gul lök. Värm smör och olja i pannan och lägg i löken. Låt den mjukna och lägg sedan i wokgrönsakerna. Stek tills allt mjuknat. Salta ett varv.
Slå på krossade tomater och vatten och rör i en nypa socker och vitlökspulver. Låt det småputtra i några minuter. Lägg i kapris, falukorven och riven ost. Låt allt värmas tills osten smält.
Tillaga couscousen enligt förpackningen och servera till.

 

Fredag 31 januari

Rotsakspasta (4 portioner)

Ingredienser
300 g pasta
400 g strimlade rotfrukter, t ex kålrot, palsternacka, morot, rödbetor
1 msk smör

Sås:
2 msk persilja
0.5 dl färsk basilika
1 krossad vitlöksklyfta
5 st valnötter
3 dl gräddfil
1 dl riven lagrad ost
1 krm peppar
0.5 tsk salt
Topping:
3 st grovhackade valnötter
2 msk finhackad persilja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg ner rotsaksstrimlorna i pastavattnet när det återstår 5 minuter av koktiden. Häll av vattnet och rör ner smör.
Klipp ner persilja och basilika i en matberedare, tillsätt övriga ingredienser, kör tills allt är blandat och smaka av med salt och peppar.
Servera den kalla såsen till rotsakspastan. Toppa med valnöts- och persiljehacket.