CV TIPS

Att skriva CV kan vara förvirrande… Speciellt som det finns många självutnämnda experter och lika många rekommendationer som det finns personer. Fattiglappen skulle ändå vilja ge dig ett antal råd på vägen, kanske hittar du några tips som kan hjälpa dig att skriva ett vinnande CV som landar dig ditt drömjobb.

 

HUR BÖR ETT BRA CV INLEDAS?

Tänk dig att rekryteraren sitter med en stor hög ansökningar och ditt mål är att bli utvald till intervju. Om du underlättar dennes jobb och redan inledningsvis sammanfattar din kompetens har du vunnit mycket.

3 SEKUNDERSTESTET

Det sägs att ditt CV har 3 sekunder på sig att imponera på en jobbrekryterare, och en stark inledning blir allt viktigare. Det räcker inte längre att bara rada upp din yrkeserfarenhet och utbildning. Du behöver helt enkelt lära dig att sälja dig själv. Du behöver spika in hur bra du är direkt i inledningen. 

 

VAD VILL DU FÖRMEDLA?

Vad är det egentligen du vill förmedla till arbetsgivaren? Lägg ner tid på att analysera dina styrkor och vilka erfarenheter som kan vara relevanta för jobbet. Läs platsannonsen och på arbetsgivarens hemsida, se informationen som en pusselbit som du och ditt CV skall passa ihop med, rikta ditt CV mot pusselbiten.

Titta gärna på andra liknande lediga jobb inom din bransch för att få reda på vilka egenskaper och färdigheter som är viktiga för arbetsgivaren. Googla gamla platsannonser på vakanser.se för att hitta bra exempel.

SKIPPA KLYSCHORNA - VAR KONKRET

Även om du skriver ditt CV mot en viss arbetsgivare är det viktigt att vara ärlig och konkret. Skriv inte att du gillar att ha många bollar i luften utan ge exempel på konkreta tillfällen då du hanterat många arbetsuppgifter samtidigt. Använd inte exakt samma ord som platsannonsen utan hitta dina egna unika egenskaper som gör att du skulle vara en tillgång på arbetsplatsen. Om du kommer till intervju - tänk på att du skall kunna förklara och svara för allt du skriver i ditt CV och att det är bra om du tänkt efter hur du matchar platsannonsen.

 

VILKEN TYP AV CV BÖR DU VÄLJA?

Kronologiskt, Funktionellt eller Mixat CV? 
I många fall föredrar Fattiglappen det mixade där du först beskriver dina färdigheter och därefter presenterar dina erfarenheter på att kronologiskt och lättöverskådligt sätt.

KRONOLOGISKT CV

Ett kronologiskt CV fokuserar på tid där arbetsgivaren kan följa din historik på ett lättöverskådligt sätt. Här beskriver du dina erfarenheter under olika rubriker som exempelvis utbildningar, arbetslivserfarenhet, språk mm.

Börja med ditt nuvarande eller senaste arbete; för varje jobb anger du namnet på företaget, befattning och anställningstid. Beskriv även kortfattat dina arbetsuppgifter, ansvarsområden och eventuellt lite om företaget.

Den här uppställningen fungerar bra om du har en hel del erfarenhet och vill visa på en utveckling i yrket. Nackdelen med ett kronologiskt CV är att det lätt visar luckor och att det kan bli mycket upprepningar.

FUNKTIONELLT CV

Här beskriver du dina färdigheter, vad du kan helt enkelt, under olika teman med rubriker. Ett funktionellt CV kan vara mycket bra om du har kort eller ingen arbetslivserfarenhet eller om du byter yrke. Fördelen är att du kan visa dina samlade kompetenser, nackdelen är att ett funktionellt CV inte är lika lättläst.
Ex: på teman är Målsättning, Profil/Sammanfattning, Marknad, Försäljning, Inköp, Konstruktion, Administration. 

 

FATTIGLAPPENS BÄSTA TIPS: 

MIXAT/KOMBINERAT CV

Här börjar du med att beskriva din kompetens samt dina främsta prestationer och styrkor på första sidan. På andra sidan kan du ha en kronologisk presentation av din arbetslivserfarenhet, utbildning och erfarenhet fram till nu. Ta bara med det som är relevant; ta inte med gymnasieutbildning om du har högre utbildning, du behöver oftast inte ta med all arbetslivserfarenhet om du jobbat länge. Vill du ha ett kort CV på bara en sida kan du till exempel välja att bara ha en profil (se längre ner).


Börja gärna med en intresseväckande rubrik

Erfaren hotellstädare som älskar mitt jobb och vill utföra mitt arbete så perfekt som möjligt

 

Profil

Lyft fram dina styrkor i tre till fem meningar. Utgå från arbetsgivaren och ge exempel på hur dina personliga egenskaper skulle passa in på tjänsten du söker. (läs mer nedan)

Kvalifikationer

Vilka funktioner har du tidigare haft och hur kan de kopplas till tjänsten du söker?

Kronologisk beskrivning

Fortsätt nu med att ge en kronologisk presentation av din arbetslivs-erfarenhet, utbildning och erfarenhet fram till nu.

Beskriv kort ditt arbete; vilka ansvarsområden du haft, arbetsuppgifter, resultat och annat intressant. Har du haft flera liknande jobb? Tag ut det mest intressanta och sammanfatta i profilen istället. 

 

MÅLSÄTTNING

Att skriva om sin målsättning kan vara ett bra sätt att presentera den röda tråden i ditt CV och visa vilka mål du har, vad du vill med ditt yrkesliv eller med den sökta tjänsten. 

Väck arbetsgivarens intresse genom att tala om vad du kan bidra med för kompetenser och matcha målsättningen mot det sökta jobbet.

Analysera vad jobbet du söker kräver och visa att dina kunskaper, erfarenheter och egenskaper är viktiga för att lösa arbetsgivarens problem och behov. Söker du inom ett nytt yrkesområde är det extra viktigt att du redogör för målet med ditt framtida yrkesliv. Se till att målsättningen inte är generell utan direkt relaterad till tjänsten. 

Ibland kan det vara svårt att komma på något att skriva under rubriken målsättning och det kan i så fall vara bättre att skippa rubriken än riskera att den låter krystad eller för allmän.

 

TRE EXEMPEL PÅ MÅLSÄTTNINGAR DU KAN INSPIRERAS AV

MÅLSÄTTNING/FRAMTIDA MÅL
Mitt mål är ett stimulerande och utvecklande HR-arbete där jag arbetar både strategiskt och operativt med övergripande HR-frågor, i en organisation som värdesätter HR: s roll högt. Jag vill bidra med min kunskap och främja organisationens framgång genom att fungera som ett chefstöd med ett affärsmässigt förhållningssätt.
Källa: http://vision.se/Documents/Karri%C3%A4r/Exempel_CV_Hanna.pdf


MÅL
Mitt mål är att få använda och förmedla mitt intresse, mina kunskaper och breda erfarenhet inom mat och matlagning. 
Källa: http://www.cvmagasinet.com/cvmallar/cv-mallar-exempel-nr5


MÅLSÄTTNING
"Projektledare på ett expansivt företag där möjligheterna till varierade arbetsuppgifter är stora."
http://www.cvhandboken.se/articles/cv/nar-passar-funktionella-cv-n-.aspx

 

SAGT OM MIG - ALTERNATIV TILL MÅLSÄTTNING

Målsättning börjar bli ett mycket vanligt begrepp inom CV-världen och vill du sticka ut lite kan du välja andra alternativ för att väcka rekryterarens intresse. Har du en dålig, för allmän eller intetsägande målsättning finns risken att ditt CV läggs åt sidan. Har du fått goda vitsord från chefer och kollegor? 

Varför inte istället använda rubriken SAGT OM MIG?:

”XX har ett fint sätt med barnen då hon är lugn och ser till barnens behov vilket gör att barnen tyr sig till henne. Hon är ansvarsfull och punktlig och väldigt lätt att samarbeta med.”

 

PROFIL

Vad har du gjort och vad har du presterat? Vilka är dina bästa och viktigaste egenskaper som du vill förmedla till arbetsgivaren på ett professionellt plan? Målet är att fånga rekryterarens intresse och få denne att läsa vidare.

Vad kan du? Berätta om dina tidigare erfarenheter men vinkla dem så att du visar vad du kan bidra med på din framtida arbetsplats. Ge arbetsgivaren en bild av hur du kan passa som anställd så att du blir vald till intervju.

Här kan du beskriva dina främsta egenskaper och färdigheter. Om du har haft många olika anställningar eller gått ett flertal utbildningar kan din profil ge svar på frågor som annars kanske skulle ha varit svåra att lyfta fram på annan plats i ditt CV.

 

JOBBA FRAM EN BRA PROFIL

VAD ÄR DU BRA PÅ?

Sätt dig ner och gör en lista över kompetenser, vad du är bra på. Ta gärna ut nyckelord som du tycker kan vara relevanta. Analysera vilka krav som ställs på den som söker tjänsten; matcha dina färdigheter mot jobbet.
Exempel: Du är bra på att förhandla. Du har ett gott ordningssinne. Du har lätt för att fatta beslut. (CV-handboken)

KONKRETISERA

Vilka av dina erfarenheter och prestationer speglar de kompetenser du precis har listat. Det kan vara både arbetslivserfarenhet och utbildningar men även aktiviteter inom föreningar och samhällsengagemang.

Vad du gör på fritiden kan mycket väl ha relevans för ditt jobb. Du kanske inte tänker på att ditt engagemang som knatteledare kan visa att du är en bra ledare och god organisatör. Forskning från Luleå tekniska universitet visar att de som är aktiva inom ridsport utvecklar både ansvar, beslutsamhet och självsäkerhet.

Ett sista tips: tänk på att det inte alltid är så att arbetsgivaren läser det personliga brevet tillsammans med CV:t, de bör stå självständiga. 

Fattiglappen önskar dig varmt lycka till i ditt jobbsökande!