BYT BREDBANDSBOLAG
Är du trött på ditt bredbandsbolag? Undrar du om du har rätt hastighet eller ska du skaffa nytt? Blir du arg bara du tänker på ditt bolags kundsupport?
Ett klokt sätt att spara pengar är att se över sitt bredbandsavtal någon gång då och då. Tekniken går framåt, priserna ändras och det kan plötsligt vara så att du står med ett ofördelaktigt avtal. Fattiglappen ska försöka lotsa dig genom några enkla steg som förhoppningsvis skall vara en liten hjälp på vägen.
HASTIGHET PÅ BREDBANDET
Börja med att kolla upp vilken kvalitet din nuvarande bredbandsuppkoppling håller. Är du nöjd med din nuvarande hastighet, är den faktiska hastigheten inte den utlovade? Kolla din hastighet med Bredbandskollen
ATT TÄNKA PÅ INNAN DU VÄLJER HASTIGHET
Den maxhastighet som står i avtalet är en maxhastighet som du mycket sällan kommer upp i.
INTERVALLAVTAL
Ett intervallavtal mellan t.ex. 15-30 Mbit/s innebär att 30 är maxhastigheten och 15 är den lägst garanterade hastigheten enligt avtalet. Det innebär att du har rätt att häva avtalet eller byta till ett lägre intervall kostnadsfritt om hastigheten går under 15 Mbit/s.
"UPP-TILL-HASTIGHET"
Om du har ett avtal som är ”upp till-hastighet” finns det egentligen ingen lägsta gräns för hur låg hastigheten får vara. Är ganska ovanligt numera men det är bra att kolla upp vilket avtal du har.
VILKEN HASTIGHET PASSAR DIG?
Låg hastighet -om du bara använder Internet för att kolla mail, uppdatera Facebook och surfa lite då behöver du kanske inte så många Mbit/s. Då är det bara onödiga pengar.
Mellanlåg hastighet –om du är ute på Facebook, tittar lite på Youtube och surfar lite och kanske spelar något litet spel så kan du nog klara dig med ungefär 6-10 Mbit/s.
Snabbare hastighet - om du är mycket online och tittar på webb-tv, spelar spel och laddar hem filer kan det vara skönt med ett snabbare bredband, speciellt om ni är flera i familjen, och då kan 50-100 Mbit/s vara lagom.
Snabb hastighet - 100 Mbit/s - för dig som vill ha ett snabbt och stabilt bredband, du kan surfa blixtsnabbt, streama filmer i HD-kvalitet mm. Snabbheten beror så klart på hur snabb källan är.
100/10 och 100/100
För att hålla kostnaderna nere är hastigheten ofta högst för nedladdning och en lägre hastighet för uppladdningshastigheten.Vissa bolag har 100/10 och 100/100 där 100/10 har en snabb hastighet för nedladdning men där uppladdningshastigheten är sänkt för ett billigare abonnemang. För dig som använder fildelningsprogram eller arbetar på distans och ofta skickar filer kanske du vill ha hög hastighet båda hållen t.ex. 100/100.
Många operatörer stoltserar med 5 gratis hemsidor och mailkonton till hela familjen men fråga dig om det är något du behöver, ofta har man andra kanaler för detta.
KUNDSUPPORT
Surfa gärna runt lite på nätet och läs vad andra har tyckt om företaget. Även om det är du själv som skall bilda dig en uppfattning kan det vara bra att kolla upp hur kundsupporten har fungerat.
UPPSÄGNINGSTIDEN
Kolla uppsägningstiden, om du inte är nöjd med företaget kan t.ex. 4 månader kännas väldigt långt. Läs avtalet före du bestämmer dig, inte i efterhand.
TIDSBUNDET AVTAL
Nackdelen om du har ett tidsbundet avtal är att du vanligtvis får kostnader om du bryter avtalet i förväg. Det kan vara bra att veta om du vill prova ett lite billigare bredbandsbolag, är du inte nöjd kan det bli dyrt.
Fler råd hos Telekområdgivarna
Vad ska jag tänka på när jag väljer operatör
POPULÄRA BREDBANDSBOLAG
TELENOR - Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder.
TRE.SE - är en världsledande mobiloperatör som specialiserat sig på 3G. erbjuder både företag och privatpersoner mobil telefoni, mobilt bredband samt en rad olika mobila tjänster i både 3G och 4G-nätet.