SPARTIPS - LAGA BILLIGARE MAT
Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp.
Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket, mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.
Står du i affären utan att ha en aning om vad ni ska äta till middag? Du sparar mycket pengar på planering.
Under Corona-pandemin upptäckte Fattiglappen Mathem. Det kan vara skönt ibland om du inte har möjlighet att handla i affären eller om du vill unna dig lite extra tid i vardagsslitet. Planering är viktig även när du handlar på nätet, det är lätt att lockas att köpa för mycket när du sitter hemma i soffan...
Här är en länk för dig som vill handla hos Mathem
PLANERA INKÖPEN
Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag.
Släng inte rester, använd dem istället. Många förordar storhandling men Fattiglappen tycker det är bäst att handla en gång i veckan. Om du ändå tycker det är skönt att storhandla en gång i månaden; gör det helst inte precis när du fått lön och känner dig extra rik.
Om du storhandlar utan plan finns risken att du köper på dig en massa som sedan ligger och blir gammalt. Risken är att du ändå åker till affären och köper en massa onödigt när du glömt något viktigt. Bästa tipset är att göra en inköpslista och handla en gång i veckan och hålla dig till den. Ta gärna hjälp av Fattiglappens matsedel.
Följ inköpslistan och undvik onödiga inköp. Börja med att fylla din korg med grönsaker och frukt så känns det lättare att motstå onyttiga inköp. Chips, läsk, godis och snabbmat är inte bara onyttigt utan också dyrt.
Enligt Expressen visar en undersökning att det är bra att handla efter jobbet, då har du huvudet fullt med andra tankar och sannolikheten är att du gör av med 15 procent mindre pengar. Andra undersökningar visar att ju kortare tid du spenderar i affären desto mindre köper du.
Expressen menar att om du dricker 5 glas vatten innan du handlar och väntar 45 minuter så kommer du sannolikt att bli kissnödig och då ökar din självkontroll när du handlar... Ett lite trevligare sätt att handla mindre är att ha med sig en bild över drömmålet och titta på den innan du handlar.
Sist men inte minst...
- handla inte hungrig, då köper du bara en massa dyra onödigheter.
SPARA PENGAR PÅ MATKOSTNADERNA
Dra ner på köttkonsumtionen, laga gärna vegetariskt några gånger i veckan. Fattiglappens bästa tips är att använda mindre andel kött i de ordinarie recepten och dryga ut med bönor, kikärtor och linser.
Handla efter säsong, välj billiga rotfrukter istället för tomater på vintern.
Laga fler portioner och gör matlådor till jobbet samt extra mat i frysen och undvik att köpa färdigmat.
RABATTER OCH EXTRAPRIS
Håll utkik efter billigt kött och frys in i portioner. Använd inte mer än planerat annars blir inte vitsen med rabatten så stor om du ändå använder mer än tänkt eller om de billiga apelsinerna ligger och ruttnar...
Var flexibel med recepten och byt ut till billigare grönsaker när du handlar. Köttfärs i stora förpackningar är billigt, men risken är att man helt enkelt använder mer kött än nödvändigt.
Ett tips att hålla nere kostnaden är att väga köttet och lägga in direkt i frysen i små fryspåsar. Vi brukar förvara nöttfärs i 4-6 mån, fläskfärs i 2-3 mån.
BILLIGA MATVARUMÄRKEN
Ibland kan du spara mycket pengar på billigare matvarumärken men titta på innehållsförteckningen och jämför med andra märken; ibland kan kvaliteten vara mycket sämre. Fattiglappen gillar Garant på Willys, gott och billigt!
LAGA LAGOM MYCKET
Ibland undrar man hur tillverkarna tänker när de skriver doseringarna. Särskilt när vi lagat pasta får vi mycket mer kvar än vad som borde vara normalt. Räkna hellre om eller frys in så blir det inte så mycket svinn.
SLÄNG INTE MATEN
Mycket mer mat än du tror går att frysa; vad sägs om ägg, grädde och vitlök! Mjölk som skall användas i mat eller bakning går också mycket bra att frysa. Även örter går mycket bra att frysa, tänk bara på att både skölja och torka örterna och sedan förvara dem i en lufttät förpackning.
SKIPPA PLASTPÅSARNA
Matkassar är dyra och dåliga för miljön. En plastkasse kostar numera mycket och det blir många hundralappar om året, det finns bättre och miljövänligare alternativ till soppåsar. En familj kan spara cirka 1.000 kronor/år eller mer.
TA MED MATLÅDA TILL JOBBET
Att äta ute är ett dyrt nöje och kostar dig många tusenlappar på ett år. Du sparar cirka 100 kronor per måltid du tar med dig egen lunch till jobbet, det blir minst 22 000 per person per år och 220 000 på tio år... Lagar du Fattiglappens soppa eller annan billig mat blir det ännu mer sparade pengar.
LAGA ENERGISMART MAT
Spara el vid matlagning - Energisnål matlagning
På vintern är elen dyrare och det kan därför vara idé att se över dina vanor även när du lagar mat. Att korta ner duschtiden, sänka inomhusvärmen och stänga av golvvärmen känner många till men hur ser det ut när det kommer till matlagningen?
Mest energi drar ugnen, små maskiner som mikro, vattenkokare och våffeljärn drar jämförelsevis ganska lite el. Välj hellre spis eller mikro än ugn. Ska du använda ugnen, laga flera rätter, utnyttja gärna uppvärmningen och eftervärmen. Det tar cirka 5-10 minuter för ugnen att bli varm och eftervärmen är verksam 20 minuter efter att ugnen stängts av.
Älskar du varma mackor? Tillaga dem i våffeljärnet. Tänk också på att inte välja för hög effekt på fläkten, en fläkt drar inte så mycket energi men den drar däremot ut redan uppvärmd värme. Stäng av fläkten i tid.
Spisen är alltså alltid mer energisnål än ugnen. Tänk på att kastrullen och plattan ska matcha varandra, hellre en något större kastrull än plattan. Se till att plattorna är rena då fungerar plattorna mer effektivt. Lock på kastrullen sparar också energi, vattnet kokar vid lägre temperatur. Koka upp en del av vattnet i vattenkokare. Att strimla varorna förkortar koktiden. Utnyttja eftervärmen. En gjutjärnsplatta håller värmen i 10 minuter, en hällplatta i cirka 5 minuter.
FÅ TIPS TILL MATSEDEL GENOM FATTIGLAPPEN
Så ofta vi hinner lägger Fattiglappen ut en matsedel med billiga recept. Du får ett meddelande så fort matsedeln ligger ute och kan följa recepten varje månad. LÄS MER PÅ FATTIGLAPPEN